logo vught2013

STATIONSSTRAAT 20, 5261 VB VUGHT 073 - 6840194

chiro1

Online afspraak maken

Alternatieve flash content

Om deze Flash u heeft Javascript nodig van uw browser en bijgewerkte versie van de flash player.


Een hernia of HNP (Hernia Nucleus Pulposus) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitstulping kan de zenuw die daar loopt beknellen. Dat veroorzaakt pijn in de rug of bil die vaak uitstraalt in het been, soms tot in de voet. De beknelling kan zo groot zijn dat de zenuw niet meer zijn werk kan doen. Dan ontstaan krachtsverlies in het been, gevoelsuitval, en bijvoorbeeld uitval van reflexen. In het ergste geval verliest de patiënt controle over de blaas of darmen. Een hernia kan op elk niveau van de wervelkolom ontstaan, maar komt het vaakst voor in de lage rug.

Diagnostiek


Een radiologisch (röntgen-foto) vastgestelde uitstulping van de tussenwervelschijf werd vroeger beschouwd als een indicatie voor een (discus) operatie. Met het toenemend gebruik van CT-scan en MRI bleek echter dat veel van deze uitstulpingen geen echte hernia's waren (Wiesel SW 1984, Boos et al 1995).

Behandeling van hernia


Uit onderzoek blijkt dat uitstulpingen van de tussenwervelschijf voorkomen bij 40% van de gezonde bevolking! Bovendien leiden herniaoperaties op de lange termijn slechts in 35-40% van de gevallen tot een volledig herstel. De uitstulping is niet altijd de (enige) oorzaak van de klachten. Hoewel een operatie soms noodzakelijk is, kunt u ook voor een niet-invasieve (niet-chirurgische) behandeling kiezen zolang er geen sprake is van ernstige zenuwuitval (krachts-of gevoelsverlies) of onhoudbare pijn.

Wat kan de chiropractor doen? 


De chiropractor bepaalt waar de hernia zich precies bevindt, in welke richting de uitstulping gaat en wat de ernst ervan is. Als blijkt dat er daadwerkelijk een hernia zit (lichamelijk onderzoek, CT-scan, MRI-scan) heeft de chiropractor behandeltechnieken om de herniaklachten te laten afnemen. Hij gebruikt daarbij specifieke functies van de behandeltafel. Vaak verdwijnen daarmee de klachten en kunt u een eventueel geplande operatie uitstellen of zelfs afstellen.

Chiropractische behandeltechnieken bij hernia


De praktijk van chiropractor Brussee beschikt over speciale behandelbanken, die de ruimte tussen de wervels heel licht oprekken en waaraan een zijwaartse of lichte draaibeweging kan worden toegevoegd. De hernia krijgt dan weer de mogelijkheid zich terug te trekken en te schrompelen, waardoor de klachten zullen afnemen.

In een later stadium mobiliseert de chiropractor de wervels en rekt de spieren op om de beweeglijkheid en kracht terug te krijgen. Het hangt van de voorgeschiedenis, het type hernia, de gradatie en de uitvalsverschijnselen af hoe snel u zult reageren op de behandeling.

Copyright © 2015, Chiropractie Vught | Disclaimer | FB f Logo blue 29