Worden de behandelingen vergoed?
De meeste ziektekostenverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullend) pakket. Meestal wordt tussen de 50-100% van de kosten van een behandeling vergoed (zie ook het actuele vergoedingenoverzicht). U moet zelf in uw polis of bij uw verzekeraar nagaan of u in aanmerking komt voor een vergoeding.
Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?
Nee, meestal is dit niet nodig. Er zijn slechts enkele verzekeraars in Nederland, die een verwijzing van de huisarts eisen. De meeste verzekeraars eisen alleen dat de behandelend chiropractor lid is van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) of geregistreerd is bij de Stichting Chiropractie Nederland. Chiropractie Vught is lid van de NCA en staat geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland.
Zal mijn huisarts het ermee eens zijn dat ik zelf besluit naar een chiropractor te gaan?
Steeds meer huisartsen erkennen chiropractie als een effectieve vorm van complementaire geneeskunde. Met andere woorden, het is een goede aanvulling op andere behandelvormen. Wij hebben sinds de start van de praktijk in 2001 veel huisartsen benaderd en geprobeerd de communicatie en samenwerking op gang te brengen. Huisartsen staan overwegend open voor verwijzing van patiënten naar deze praktijk. Men beschouwt chiropractie echter nog wel vaak als alternatief en verwijst de patiënt vaak pas nadat fysiotherapie of bijvoorbeeld manuele therapie niet heeft geholpen. In landen waar chiropractie erkend is ziet men dat patiënten ook in de acute fase direct naar een chiropractor wordt verwezen.
Hoe lang duurt een behandeling?
Het eerste consult duurt ongeveer een uur. Vooraf aan dit consult wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen. Tijdens het eerste consult wordt u het hemd van het lijf gevraagd en wordt u lichamelijk onderzocht. Daarnaast wordt besloten of er aanvullend onderzoek (röntgenfoto's, bloed of urine) nodig is. Hiervoor is dan vaak de medewerking van een huisarts nodig. Zijn er al opnames gemaakt, dan kunnen we deze met uw toestemming opvragen bij het ziekenhuis. Meestal wordt daarna direct gestart met de behandeling. Vervolgconsulten duren ongeveer 20 minuten.
Hoe lang duurt het voordat ik pijnvrij ben?
Uw herstel hangt af van veel factoren. Uw type klacht, de tijd dat uw klacht al aanwezig is, uw persoonlijke conditie, levensstijl en uw inzet tijdens en tussen de behandelingen bepalen hoe snel u zult herstellen. Nadat uw klachten gaan afnemen zal de behandeling in stappen worden afgebouwd, maar nog wel voortgezet om het lichaam te stabiliseren. De ervaring leert dat veel patiënten anders snel terugvallen in hun oude patroon zodra ze zich beter voelen.
Hoe vaak moet ik voor behandeling terugkomen?
Over het algemeen zijn 7 tot 8 behandelingen nodig om pijnvrij te worden. Daarna bouwt de chiropractor de behandeling af. Het is belangrijk dat u zich houdt aan de gemaakte afspraken, in het begin vaak twee keer per week, daarna met afnemende frequentie. Bespreek dit met uw chiropractor, die u uit zal leggen hoe dit er voor u uitziet.
Wat is die ‘klik' of ‘krak' die ik hoor bij de behandeling?
Zodra een stug gewricht op spanning komt te staan en met een snelle korte rek bewogen wordt, dan ontstaat er een drukverschil in het gewricht. Dit kan soms leiden tot de tijdelijke vorming van een gasbel in het gewricht. Als die vrijkomt is dit hoorbaar als een ‘klik' of ‘krak'. Dit geluid is overigens geen voorwaarde voor een geslaagde behandeling en is niet pijnlijk. Bij sommige patiënten en andere behandeltechnieken binnen de chiropractie komen deze geluiden nooit voor.
Zit er bij mij een zenuw klem, of is mijn tussenwervel eruit geschoven?
Dit zijn veel voorkomende algemene termen uitspraken, die een grote hoeveelheid aan condities beschrijven. De chiropractor zal bij u een specifieke diagnose maken en zal exact vertellen wat er bij u aan de hand is.