Tips voor tuinieren zonder rugpijn
Het is zomer en dat betekent dat we weer in de tuin willen werken. Tuinieren kan leuk en ontspannend zijn, maar het kan ook zwaar zijn voor je rug, nek, schouders en knieën, vooral als je al pijn hebt. Daarom is het slim om op een goede manier te tuinieren. Volg onze tips en maak tuinieren makkelijker voor je rug!

 or-afspraak-in.png

Tip 1: Warming up
Voordat je begint met tuinieren, is het goed om je spieren op te warmen. Maak een korte, stevige wandeling of doe een paar yoga-oefeningen met stretches. Dit helpt je spieren los te maken en voorkomt pijn.

​Tip 2: Afwisselen is belangrijk
Veel klachten komen doordat we te lang in dezelfde houding werken en dezelfde spieren belasten. Probeer daarom regelmatig te wisselen van klus. Bijvoorbeeld een kwartier onkruid wieden, een kwartier harken, en een kwartier de haag snoeien. Wissel staande klusjes af met zittende activiteiten.

Tip 3: Kies tuinmateriaal dat goed is voor je rug
Gebruik klein tuingereedschap met een kort, gebogen handvat. Zo houd je je pols in lijn met je onderarm en verminder je de belasting op je pezen en spieren. Voor staande klussen is gereedschap met een lange steel belangrijk. Kies een lengte die bij jouw lengte past, zodat je ergonomisch kunt werken en je rug niet overbelast raakt.

Tip 4: Werk niet (te lang) boven schouderhoogte
Bomen snoeien of fruit plukken kan zwaar zijn voor je nek en schouders. Als je lang boven schouderhoogte werkt, worden je nek- en schouderspieren snel moe en overbelast. Houd daarom je schouders bewust omlaag. Gebruik een ladder voor hoge klussen of een heggenschaar met een lange steel. Dit maakt het werk makkelijker en voorkomt overbelasting.

Tip 5: Werk niet voorovergebogen
Zorg ervoor dat je rug recht blijft bij het werken in de tuin. Buig je knieën bij het wieden van onkruid en vermijd een gebogen rug. Als dit lastig is, gebruik dan een lage kruk of voetbankje zodat je met een rechte rug kunt werken.

Tip 6: Rijden is beter dan tillen
Gebruik een kruiwagen om zware dingen te vervoeren. Een kruiwagen met twee wielen is stabieler dan met één wiel, vooral op een oneffen ondergrond. Zorg ervoor dat alles in de kruiwagen stabiel ligt en dat het gewicht boven de wielen is geplaatst. Trek de kruiwagen over hobbels in plaats van duwen, dit geldt ook voor vegen.

Tip 7: Tillen en dragen
Zorg bij iets zwaars dat je dit zo dicht mogelijk tegen je lichaam draagt. Verdeel het gewicht gelijkmatig en draag bijvoorbeeld liever twee halfvolle gieters dan één volle. Je kunt beter 2x lopen, dan proberen om alles in één keer te tillen. Natuurlijk kun je ook altijd om hulp vragen als je zware dingen moet tillen. Til niet met een gebogen of gedraaide rug. Pak je last ter hoogte van je heupen en til vanuit je knieën met een rechte rug. Span daarbij je buikspieren aan. Laat je armen tijdens het dragen niet loshangen, maar span ze een beetje aan.

Tip 8: Spitten en graven
Als je een putje graaft met een spade met een korte steel, moet je bukken, vooral bij diepere putten. Daarom is het belangrijk om regelmatig je rug te strekken. Houd de spade zo dicht mogelijk bij je lichaam, sta in een lichte uitvalpas en span je buik- en schouderspieren zachtjes aan. De druk op de bovenkant van de spade komt vanuit je been en je lichaamsgewicht.

Toch pijn?
Heb je toch pijn door het tuinieren, kun je de pijnlijke plek koelen met een coldpack. Om te ontspannen, kun je op je rug gaan liggen (eventueel op de grond) legje onderbenen ergens op (bijvoorbeeld op een stoel), zodat je heupen en knieën een hoek van 90° vormen.

Als de pijn na een paar dagen niet weggaat (of als je twijfelt over de klachten), bel ons dan voor een controle, zo weet je hoe het ervoor staat. 

Veel tuinplezier!

Afspraak maken